Coneixement del Medi. Unitat Didàctica 12: Vivim en comunitat

1. La familia, els veïns i els amics

La familia

La majoria de nosaltres vivim en familia. Les persones que formen una família s’ajunten entre si. comparteixen les seues preocupacions, es conten allò que els agradaria fer… Les persones adultes són les que establixen les normes de convivència.

La convivència familiar ha d’estar basada en l’afecte, el respecte i la col·laboració entre tots els seus membres.

Els veïns

Unes altres persones que vien prop, al nostre edifici o al mateix barri de la localitat, són els nostres veïns. És convenient que entre els veïns existisca una bona relació. Per això, cal que hi haja respecte, tolerància, col·laboració.

Els amics

Al llarg de la nostra vida coneixem persones amb les quals compartim afecte, gustos, jocs, aficions, dificultats, alegries, treballs… Són els amics. Per tal que l’amistat cresca i es mantinga molt de temps, cal que hi haja restecte, estima i deseig de compartir experiències. De vegades, el nostres amics són persones que pertanyen a cultures diferentents o que han viscult en llocs que no coneixem. La seua amistat ens pot ajundar a descobrir unes altres maneres de viure.

EXERCICI 01

2. La vida en familia

Les tasques familiars

La vida en familia exigix treballar molt, fora i dins de casa.

Les tasques domèstiques s’han de compartir.

Els adults normalment es distribueixen les tasques domèstiques: comprar, cuinar, netejar la casa, llavar, planxar la roba i fer reparacions… A mesura que creixem, hem d’anar fent-nos càrec d’algunes tasques: ordenar el dormitori, parar o desparar taula, fer comandes…

El fet de col·laborar en les tasques domèstiques ens ensenya a ser responsables i ens ajujdarà a viure de manera independent en el futur.

Les tasques domèstiques

Són necessàries per al bon funionament de la casa. La paraula « domèstic» procedix del llatí «domus», que significa«casa».

Allò que pots fer

Algunes tasques domèstiques poden ser perilloses per a tu. Quant es realitzen, s’assumeixen riscos que tal vegada desconeixes. Has d’intentar col·laborar sols en aquetelles activitats adequades per a la teua edat.

Has de fer cas als adults, que t’indicaran el que pots fer i el que no pots fer.

Encara es prompte perquè cuines sol. Fa falta el foc per utilitzar olles i cassoles; a més, el gas i el foc són molt perillosos, i s¡han d’utilitzar amb compte.

Tampoc has de manipular aparells elèctrics, com per exemple, una planxa, la vitroceràmica o una bombeta. L’electricitat pot produir descàrregues i cremades.

No has d’utilitzar productes de netetja, perquè molts són verinosos i poden produir cremades i irritacions.

EXERCICI 02

3. La vida al col·legi

L’organització de la vida al col·legi

Durant la teua vida passaràs molt de temps al col·ledgi, i quan acabes la Primària, encara hi continuaràs o passaràs a un institut.

Els col·legis són llocs on els xics i les xiques aprenen, estudien, conviuen i eduquen.

Als col·legis, els alumnes i les alumnes estan agrupats per classes, segons l’edat. A més dels alumnes, hi ha adults que treballen coordinadament per organitzar les tasques escolars. Són:

  • El personal docent, és a dir, els encarrregats d’ensenyar i educar: directors, caps d’estudis i professors.
  • El personal no docent, que són les perones que treballen en tasques de secretaria, vigilància, neteja, manteniment…
Com ens eduquem al col·legi?

Un col·legi és un lloc de treball d’estudi en en qual aprenem. però també és un lloc on es realitzen algunes activitats: jugar, fer teatre, compartir converses amb els amics, resoldre problemes… Al col·legi es practiquen aspectes de la convivència que serviran quan sigues gran:

  • Aprendre a cooperar amb les altres persones adultes.
  • Aprendre a dialogar per resoldre conflictes.
  • Desenvolupar activitats d’oci perquè cada persona trobe les seues aficions.
  • Conèixer persones amb cultures i costums diferents de les nostres.
  • Participar en la vida del col·legi, propossant activitats noves o solucions a problemes.

EXERCICI 03

Mapa mental

Deixa un comentari