5 factors que influeixen en el rendiment

Comentem alguns factors que caldrà tenir en compte per millorar el procés d’aprenentatge. Potser no estan tots, però t’ajudaran a reflexionar sobre la teua metacognició, sobre els recursos que poses en marxa per aprendre.

1

Motivació

Per què estic estudiant, què vaig a traure amb aquest esforç? Què espere millorar? Aquestes són preguntes essencials, ja que si no parem atenció al motor que fa que avancem no podrem tirar endavant.

 • Interés: Coses que guanyaré en arribar a la meta.
 • Atribució: A què es deu el resultat. Ha estat causat per forces internes (dedicació, rendiment, esforç) o a forces externes (sort, coincidència). Recorde que les forces internes les controlem, no així les forces externes.

2

Direcció

Abans de partir necessitem pensar cap on ens dirigim. Necessitarem establir unes metes i una trajectòria que ens faça arribar a bon port.

 • Metes: Intencions, fites molt generals.
 • Objectius: Intencions més particulars i definides. Es pot comprovar fàcilment si hem arribat o no.
  * Adequació a la demanda: es tracta de reflexionar si estem fent el que ens demanen per tal d’obtenir bons resultats.

3

Continguts

Per arribar a dominar qualsevol contingut hem de conèixer l’estructura. Potser al principi és difícil saber per on van els tirs, però, a mesura que anem aprofondint en la matèria anirem veien l’estructura quins són els coneixements que necessitem aprendre per progressar.

 • Coneixements previs: És molt probable que sabem coses sobre el tema, cal partir del que sabem i anar construint l’aprenentatge basant-nos en sabem.
 • Característiques de la matèria: Cada temàtica, cada contingut té una estructura que potser és diferent al que hem estudiat abans. Caldrà esbrinar quines característiques té el coneixement que estudiem. No és el mateix estudiar mates que llengua. Posem a funcionar estratègies diferents per aprendre els concepte.
 • Materials: Llibres, vídeos, podcast, activitats interactives. Quan més materials motivadors i variats més probabilitats d’engegar la motivació per estudiar.
 • Recursos personals: Estratègies personals per estudiar, planificació, hàbits d’estudi, com memoritze, com raone per entendre abans de memoritzar.

4

Situació

Controlar el marc on estudies és bàsic per centrar-se i desenvolupar al màxim les teues característiques.

 • Temps: El temps és limitat sempre. Si ens fixem uns objectius per a un temps determinat, acotant el temps (time boxing), ens ajudarà a pensar que no tenim molt de temps per aprendre i ens farà centrar-nos en la matèria. Caldrà planificar sempre de forma prudent, amb un marge d’error. Ajuda molt la tècnica del pomodoro i un tracker de temps (programa que va contant el temps d’estudi).
 • Lloc: No estem bé al lloc no traurem el màxim rendiment, per això caldrà dedicar un moment a netejar la taula d’elements distractors, cuidar el so, quidar, l’il·luminació, etc.

5

Mètode

Un bon mètode de treball ens ajudarà a centrar l’atenció en el que considerem important i anar revisant el procés per tal de millorar-lo.

 • Anàlisi: Sempre cal fer-lo al principi per estimar les nostres necessitats.
 • Planificació: Establir un camí, començar amb un objectiu ajuda a no distraure’s en el que no és important.
 • Regulació: Té a veure amb com ens gestionem. No és igual tenir un control al dia següent que no tenir-lo. Tampoc és igual estudiar un dia que no hages dormit bé o estigues més canat per qualsevol raó. Estigues atent al teu cos i orienta correctament les teues accions amb descansos basat en com et trobes. Tots els dies són diferents, però si reflexiones sobre el teu procés trobaràs pautes que t’ajudaran.
 • Avaluació: Valora si has dedicat suficient esforç, si ho has fet i no has obtingut els resultats esperats continua buscant la causa, potser no t’has centrat en el que et demanaven. Valora les dificultat, potser necessites preguntar coses que no entens, o necessites orientacions sobre com abordar la matèria. En qualsevol cas valora els teus resultats.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s